Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

Πρακτικά ΚΒ΄ Συμποσίου, Λευκάδα 9-10 Αυγούστου 2017


Πρακτικά ΚΒ΄ Συμποσίου, Λευκάδα 9-10 Αυγούστου 2017

Λοιπές πληρ.: Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος - 20ός αι.
Πρακτικά Συμποσίων
Έκδοση: 1η
Εκδόθηκε: Αθήνα 2018
Σελίδες: 280
ISBN: 978-960-7498-60-1
Τιμή: 15 €

Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 6.5%


Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών, κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα πρακτικά του 22ου Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2017 (9 και 10 Αυγούστου) στη Λευκάδα, στην περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, με τον τίτλο: Λευκάδα και Τουρισμός 1950-2018.

Στις 280 σελίδες του, οκτώ (8) διακεκριμένοι φιλόλογοι, άριστοι χειριστές του λόγου, με πλούσια ενασχόληση στην ελληνική Λογοτεχνία παρουσιάζουν το έργο των Μεγάλων και Μικρών Λευκαδίων Λογοτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Περιεχόμενα

Πρόγραμμα του Συμποσίου

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Χαιρετισμός

Αθανάσιος Δ. Μελάς, Η θεματική του Συμποσίου

Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ερευνητής, Ομότιμος Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος - 20ός αι.

Γιάννης Ξούριας, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, «Περί Ιστορίας εν τη ποιήσει». Σχόλια στο έργο του Ιωάννη και του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου.

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας.

Βασίλης Φίλιππας, Γραφίστας, Υπό την σκιάν του Βαλαωρίτη. Οι «ελάσσονες» Λευκαδίτες Λογοτέχνες του 19ου αι.

Ευθαλία Παπαδάκη, Δρ. Ιστορίας, «Χνούδια και πούπουλα, μικρά φτερά, ξυλάκια, φύλλα, όσα σωρεύει το πουλί στου δάσου τη μαυρίλα…». Μια περιδιάβαση στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού.

Δημήτρης Τσερές, Φιλόλογος - συγγραφέας, Λευκάδιοι πεζογράφοι: Από τη ηθογραφία του 19ου αι. στην ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση.

Παρασκευή Κοψιδά, Δρ. Φιλολογίας, Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας του 20ού αι. Κατευθύνσεις και όρια.

Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας – δημοσιογράφος, Αναφορά στο Νίκο Νίκο Κατηφόρη και Γεράσιμο Γρηγόρη.

Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ερευνητής, Ομότιμος Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Επιλογή βιβλιογραφίας για τη λογοτεχνία, την κριτική και τη φιλολογία της Λευκάδας, 19ος - 20ός αι (περιέχει 275 γενικές αναφορές).

Βασίλης Φίλιππας, Γραφίστας, Εργογραφία του Άγγελου Φ. Καλκάνη.